Учасники круглого столу „Інформування та агітація під час виборчої кампанії: проблеми співвідношення” прийняли Звернення до Президента України та Верховної Ради, в якому містяться кілька конкретних пропозицій щодо змін у Закон “Про вибори народних депутатів” стосовно ролі ЗМІ. У разі відмови прийняти відповідні зміни до закону про вибори підписанти звернення пропонують ЗМІ відмовитися від висвітлення ходу виборчої кампанії.

На думку підписантів звернення, зз набуттям чинності нового Закону України «Про вибори народних депутатів України» «під загрозою опинилася сама можливість висвітлення виборчої кампанії у мас-медіа. Українські журналісти зіткнулися з реальною загрозою відновлення політичної цензури».

Тому ситуація, яка склалася у сфері законодавчого забезпечення свободи слова та діяльності засобів масової інформації у передвиборчий період, потребує невідкладного втручання Глави держави та парламенту.

Учасники круглого столу вимагають ухвалити та підписати ряд нормативних актів, спрямованих на забезпечення вільної діяльності засобів масової інформації під час виборчого процесу:

– скасувати п. 10 ст. 71 Закону «Про вибори народних депутатів України», який передбачає можливість тимчасового припинення діяльності ЗМІ без рішення суду за поданням Центральної виборчої комісії або окружної комісії;

-чітко визначити поняття політичної агітації ;

– скасувати норму закону щодо заборони коментарів і оцінок під час виборчого процесу (п. 2 ст. 68 Закону);

– ухвалити Постанову Верховної Ради України, яка б рекомендувала Державній податковій адміністрації України, іншим контролюючим органам та відомствам відмінити графіки перевірок засобів масової інформації на період передвиборної кампанії по виборах народних депутатів України, а також місцевих виборів у 2006 році.

«У разі, якщо дані вимоги не будуть виконані до початку виборчого процесу 26 листопада 2005 року, українські засоби масової інформації готові розглянути можливість відмови від висвітлення виборчої кампанії», – заявляють автори звернення.

«Зі свого боку, ми беремо зобов’язання неухильно виконувати норми закону щодо забезпечення об’єктивності, неупередженості та збалансованості висвітлення парламентських та місцевих виборів», – додають вони.

Під зверненням поставили підписи: Олександр Палій, Громадська рада з питань свободи слова та інформації; Тарас Шевченко, Інститут медіа права; Катерина М’яснікова, Незалежна асоціація мовників України; Наталія Лигачова, ГО «Телекритика»; Микола Томенко, екс-віце-прем’єр України; Ольга Большакова, Східноєвропейський інститут проблем медіа; Катерина Котенко, Індустріальний Телевізійний Комітет; Олександр Ленгауер, СЕС-Україна; Дмитро Крикун, МГО «Інтерньюз Нетворк».

Микола Баграєв також повідомив, що на наступному тижні Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації систематизує пропозіції щодо вдосконалення виборчого законодавства у частині роботи медіа, щоб найближчим часом спробувати провести найактуальніші зміни через парламент. Деякі двозначності закону про вибори експерти рекомендували розв’язати також через відповідне роз’яснення ЦВК. «Телекритика»