«Мультфільми повинні не тільки розважати, але й вчити дітей доброму!» – головна думка Навчального Фестивалю дитячої анімації. Протягом двох днів, 14-15 березня, учасники Фестивалю вчилися створювати добрі, позитивні та сучасні мультфільми. Організаторами заходу виступили анімаційна студія «Острівець», Асоціація «Новомедіа» (проект Медіаленд) і компанія Pilgway.

Натхнення

Не секрет, що для створення успішного творчого проекту потрібно мати і натхнення і мотивацію, а також розуміти потреби своєї аудиторії. Тому перш ніж почати навчання, учасники дізналися про актуальні потреби дітей.

IMG_0626

Євген Новіков, співробітник проекту «Суперкнига» (Асоціація “Еммануїл”) озвучив статистичні дані про те, як впливає Інтернет на сучасних дітей. А потім представив новий проект, покликаний стати альтернативою небезпечному Інтернету і руйнівним комп’ютерним іграм. З такою метою студія CBN підготувала нові серії мультфільму «Суперкнига» в 3D. Покази відбудуться в понад 200-т точках України вже у квітні.

IMG_0640

Від ідеї до екрану

Про перший етап створення мультфільму- «концепцію проекту» розповіла режисер Світлана  Кульчицька . Саме сценарист, занурений в ідею, розробляє концепцію майбутнього мультсеріалу і переходить до «написання сценарію». Спікер запропонувала тест, як визначити в собі навички сценариста, а після цього дала практичні поради .

Далі перейшли до другого етапу – «режисури» . Саме режисер переносить текст в чіткі кадри, з художником займається малюнками персонажів, а також локаціями, в яких перебуватимуть герої. Такий поетапний процес з роботою художника називається «розкадровка».

IMG_0709

IMG_0777

Початковий етап готовий – переходимо до технічного виробництва разом з художником-аніматором Асоціації “Еммануїл” Олександром Власенко. Він показав на прикладах, як «аніматик» переносить плани з паперу в єдине послідовне відео. Адже аніматика повинна «лягти» на звук, на заздалегідь записані діалоги і звуковий фон акторами-імітаторами.

IMG_0719

Про «озвучення і дубляж» розповів заслужений артист України, актор-аніматор, рекордсмен Книги рекордів України, який здатний відтворити більш 240 голосів і звуків, Юрій Коваленко на прізвисько Доктор Звук. Він вчив, як оживити анімаційних героїв і вдихнути життя в картину. Його тему продовжила керівник дикторської студії «Світло на Сході» Людмила Максименко. Спікер дала практичні вправи з розвитку голосу і дикції, а також поради, як занурюватися в образ свого персонажа.

IMG_0812

IMG_0838

Отже, голосова доріжка є, відпрацьований аніматик теж. Все це передається в руки аніматорів, моделерів. Про подальший процес роботи і про різні анімаційні програми розповів керівник студії «Острівець» Володимир Маковецький. Вся краса оформлення випадає саме на цей період: світлові ефекти та робота з кольором і формами. А потім вже монтаж – зведення в єдиний фільм. «Майстер анімації» переглянув приклади робіт учасників і рекомендував їм різноманітні програми, в яких можна створити ті чи інші ефекти набагато краще.

IMG_0875

IMG_0695

Спеціальну презентацію програми 3Dcoat провів співробітник Pilgway Данило Ярмак. Нагадаємо, що подарунком для всіх присутніх були ліцензійні програми 3Dcoat цієї компанії.

IMG_0735

Протягом навчання учасники визначалися зі своєю роллю у творчому процесі створення анімації і виконували практичні завдання.

IMG_0662

Завершальним процесом будь-якого продукту є його подальше просування. Як привабити аудиторію до ресурсу розповів на прикладах промо-програм успішних продакшн-студій Володимир Багненко (студія текстів «Слово»).

IMG_0842

Поради на десерт

Спеціальним гостем Навчального Фестивалю дитячої анімації став Давид Янович Черкаський. У форматі питання-відповідь відомий мультиплікатор розповідав, як народжувалися улюблені  радянські мультфільми: «Доктор Айболит», «Крокодил и солнце», «Остров сокровищ», «Приключение капитана Врунгеля», а також про новаторські для тодішнього кінематографа прийоми.

IMG_0878

«Якщо ви добра людина – будете передавати добро, якщо злий – тікайте від анімації», – завершив Давид Янович виступ і побажав молодим мультиплікаторам творчих успіхів.

IMG_0835

А для того, аби з’явилося більше позитивних, добрих мультфільмів організатори планують проводити в близькому майбутньому регулярні зустрічі з вивчення вузькоспеціалізованих напрямків в анімації. 

IMG_0826

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”