СІЧЕНЬ

Медіафорум у Росії та першi профі-клуби

21 січня відбувся перший профі-клуб у 2013 році. Лілія Куликівська, шеф-редактор «Формат-ТВ», говорила на тему: «Як зробити журналістику власним бiзнесом». Учасники клубу почули про її досвід роботи у власних ТВ-проектах, про тонкощі сценарної праці, спонсорстві та про те, як  будувати стосунки з діловими партнерами.

25-26 січня у Москві проходив МЕДІАФОРУМ. Ключова тема: «Благовістя в сучасних ЗМІ». Делегати з’їхалися з різних регіонів Російської Федерації. Також були гості з України, США, Німеччини та Казахстану. На запрошення президента Асоціації християнських тележурналістів Ханну Хаукка Медіафорум відвідали президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук та член правління організації Денис Семенюк.

Теми доповідей стосувались висвітлення  питань церкви і віри у світських ЗМІ, а також вивчення можливостей соціальних медіа у служіннях  церков.

У Москві голова «Новомедіа» зустрівся з президентом NRB Френком Райтом. Глави двох організацій розповіли про свою роботу, плани та висловили зацікавленість у подальшій співпраці.

27 січня пройшов майстер-клас від керівника клубу веб-майстрів Дениса Семенюка на тему: «Як зробити онлайн-трансляцію служіння в церкві». Пiд час семiнару були розглянутi всi етапи цього процесу. Весною відбувся семінар на цю ж тему. 

ЛЮТИЙ

Особистий сайт Руслана Кухарчука та третя школа «Новий журналіст»

2 лютого стартувала третя школа «Новий журналіст» від «Новомедіа». 10 студентiв протягом двох мiсяцiв навчались жанрам журналістики, правилам написання якісного тексту, роботi з експертами тощо. Пiд час навчання студенти записували iнтерв`ю, писали репортажi, новини, виконувати практичнi завдання. Матерiали студентiв можна знайти на сайті Асоцiацiї «Новомедіа».

На початку місяця Руслан Кухарчук повідомив про запуск особистого сайту, на якому можна знайти його біографію, фотогалерею, а також інформацію про усі напрямки його діяльності.

18 лютого відбувся профі-клуб за участю радіоведучого Дмитра Хоркіна.  Гість ділився з учасниками практичними порадами зi свого досвiду, який вiн набув працюючи ведучим рiзних заходiв та радiопрограм. Спiкер розповів про проекти, у яких він задіяний; про курйози, що траплялись з ним під час прямих ефірів. Крім того, Дмитро ознайомив присутнiх зi своєю роботою на “Світлому радіо “Еммануїл”, яка стала втіленням його мрії.

БЕРЕЗЕНЬ

Місяць інтенсивного навчання та випуск  журналістів

16 березня в Обухові представники Асоціації “Новомедіа” провели семінар “Інформаційний відділ церкви”. Спікерами навчального заходу були Руслан Кухарчук та Зоя Нікітюк, які розповіли про мету та роботу церковного прес-центру. 

18 березня на профі-клубі “Новомедіа” побував журналіст Олександр Іваницький (телеканал 1+1, програма “Гроші”). Він також редактор християнської газети “Пряма мова”. Тема зустрічі: “Як поєднати особисту віру та публічну професію”. Олександр розповів про свій прихід на телебачення, роботу у програмі “Гроші” та християнській газеті.

30 березня для представників церков, а також для світської аудиторії проходив семінар “Як зробити онлайн-трансляцію події”. Спікерами заходу стали Денис Семенюк, голова IT-департаменту “Новомедіа”, і керівник онлайн-трансляції спільноти “Голос Київської єврейської месіанської общини” Олександр Коломієць. Разом зі спікерами учасники опанували всі етапи організації онлайн-трансляції: від вибору необхідного обладнання до виведення відео на сайт.

Також у цей день отримали свої сертифікати випускники школи «Новий  журналіст».

КВІТЕНЬ

Дружня зустріч медійників-християн в Ірпіні,  нова книга Руслана Кухарчука, Медіафорум для молодих журналістів у Дніпропетровську

6-7 квітня в Ірпіні під Києвом проходив Християнський МедіаВікенддружня зустріч для віруючих медійників. Учасники заходу молилися за ЗМІ, прослухали семінари з медіаправа, реклами та маркетингу. Говорили про створення та роботу християнських ЗМІ і про те, як нести євангельську істину світській аудиторії. В рамках заходу відбувся вечір творчості учасників.

11 квітня Руслан Кухарчук провів майстер-клас для студентів Інституту славістики та міжнародних відносин Київського славістичного університету. Зустріч відбулася в межах проекту “Релігійна грамотність майбутніх журналістів”. Теми: «Висвітлення релігійної тематики в ЗМІ», «Тележурналістика». 

27-28 квітня  у Дніпропетровську пройшов регіональний форум для молодих журналістів.  Він об’єднав студентів і практикуючих журналістів з різних видів ЗМІ. Ініціаторами такого форуму виступило Християнське молодіжне товариство “Альфа і Омега», а також Асоціація «Новомедіа». Під час своїх виступів і ток-шоу спікери говорили про права журналіста, роботу ведучого в кадрі, журналістське розслідування, етичні норми, а також обговорили з учасниками питання висвітлення віри та релігії у світських ЗМІ. Серед спікерів від «Новомедіа» були Руслан Кухарчук, Олександр Джусупов та Максим Бутченко.

ТРАВЕНЬ

«Дитячий» та «дорослий» місяць

18 травня президент «Новомедіа» Руслан Кухарчук та член правління Асоціації, телеведучий Андрій Макаренко, провели майстер-класи для учасників Міжнародного фестивалю дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпровських схилах».

19 травня у рамках цього ж заходу відбулася презентація «новоспечених» журналістських робіт. Учасники фестивалю протягом ночі верстали випуски номерів, записували радіопрограми, монтували сюжети. Допомагали організаторам з роботами і відбирали кращі твори новомедійниці Євгенія Іванова, Марія Курбатова та Інна Головньова. Асоціація «Новомедіа» нагородила грамотами та призами тих, чиї роботи популяризували християнські цінності.

24 травня голова “Новомедіа” увійшов до складу громадської ради Держкомтелерадіо. Чисельний склад громадської ради складає 22 особи.  Серед них представники Інституту медіаправа, асоціації «Телекомунікаційна палата України», асоціації «Незалежні регіональні видавці України», Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, громадської організації «Телекритика» та інші.

27 травня у гостях профі-клубу веб-майстрів був Вадим Родославов, розробник інтернет-магазину «Християнська книга». Він розповів про принципи побудови успішного бізнесу в Інтернеті. Гість з Одеси розповів, що починав проект ще в студентські роки.  Саме тоді створення інтернет-магазину було одним з практичних завдань на заліку з інформатики. Після цього Вадим отримав, на превеликий його подив, своє перше замовлення. Зараз у «Християнській книзі» працюють семеро людей, а відвідують сайт за один день близько тисячі.

Невгамовне «новомедійне» літо: медіатабори та медіашкола у Молдові

ЧЕРВЕНЬ

У червні у місті Бельці (Молдова) закінчилась 9-місячна медіашкола, яку ініціювала і проводила новомедійниця Ганна Якименко. Ця школа стала точкою відліку у створенні християнської медіамережі у Молдові.

ЛИПЕНЬ-СЕРПЕНЬ

З 25 липня по 1 серпня представників Асоціації «Новомедіа» було запрошено до наметового містечка «MediaIdea» у селищі Балико-Щучинка. Там знаходилися понад сімдесяти юних «журналістів-стажерів». Серед гостей табору були Тетяна Пінчук (адміністратор «Новомедіа»), разом з якою діти роздумували про професію журналіста, про історію виникнення книгодрукування і преси; міркували які існують сучасні засоби  допомоги медіапрацівникам.

Марія Курбатова (член «Новомедіа», радіоведуча, автор дитячих програм на «Світлому радіо «Еммануїл») захоплююче розповіла дітям історію всесвітнього радіо та шляхи створення в Україні хвилі «Світле радіо». Євгенія Іванова (член «Новомедіа») говорила про  тележурналістику. Сергій Шумик (член Асоціації «Новомедіа”, дизайнер, керівник рекламного агентства Shumik.com) розповів про можливості роботи в Інтернеті, про просування сайтів у соціальних мережах. 

Гостями «MediaIdea» також були Андрій Юхименко (редактор газети «Комерсант») та Андрій Буркеня (ПР-агентство «Мейнстрім»).

13 серпня житомирська команда Асоціації «Новомедіа» ініціювала та провела кінофестиваль «Радість у благодаті – 2013» на базі дитячого табору «Благодать» у Заречанах (Житомирська обл.). На розсуд журі та глядачів були представлені 11 короткометражних фільмів, в яких знімались діти (вони ж і  писали сценарії). До складу журі було запрошено голову «Новомедіа» Руслана Кухарчука, який резюмував фільми  та вітав призами переможців.

19 серпня у гостях профі-клубу була журналістка «Газети по-київські» Мирослава Соколовська, яка ділилася секретами цікавих текстів. Мирослава радила бути відкритими у розмові з людьми, а на прес-конференціях сміливо ставити запитання.

ВЕРЕСЕНЬ

Новий проект «Novomedia Awards», круглий стіл лідерів мас-медіа, медіакурс для церков у Сумах

У вересні Асоціація «Новомедіа» представила новий проект «Novomedia Awards».

Відтепер  щороку в рамках Міжнародного Форуму «Новомедіа» журналісти та редакції ЗМІ будуть отримувати подяки за компетентне висвітлення тем віри, релігійного життя, християнських, моральних і сімейних цінностей. Вже в 2013 році така церемонія нагородження відбулась в рамках МФН. Нагороди отримали 9 номінантів.

9 вересня Руслан Кухарчук став учасником круглого столу «Медіаосвіта в ім`я духовного просвітництва», що відбувся в Українській Євангельській Теологічній Семінарії. Учасники зустрічі говорили про важливість біблійних цінностей у засобах масової комунікації.

14 вересня стартувала четверта школа «Новий журналіст», яку відвідували не лише студенти зі столиці, але з інших міст України. Зокрема, з Вінниці та Бердичева. Серед учнів – студенти журналістських факультетів, майбутні філологи, спеціалісти з PR, а також всі бажаючі осягнути ази професії журналіста.

16 вересня відбувся профі-клуб з режисером Ольгою Слащєвою. Тема зустрічі: «Як змусити мозок працювати та народжувати геніальні ідеї?».  Найперше, спікер порадила  створити комфортні умови для роботи. Аби мозок генерував ідеї необхідно дотримуватися правил. Якщо відпочивати, то захоплююче. А ще – накопичувати задоволення та звести стрес нанівець. Та, звичайно ж, не забувати займатися саморозвитком.  

28 та 29 вересня Руслан Кухарчук перебував у Сумах. Тут на запрошення християнських церков міста на базі євангельської церкви «Христос для всіх» він провів інтенсивний навчальний медіакурс на тему: «Інформаційна місія сучасної церкви».

ЖОВТЕНЬ

Спілкування зі студентами Києва та Острога і поїздка до «Артеку»

21 жовтня голова Асоціації «Новомедіа» відвідав Національний університет «Острозька академія». У рамках зустрічі він провів майстер-клас із основ журналістської майстерності. Тематична зустріч складалася із двох частин. У першій — говорили про журналістику як вид діяльності, про жанроутворюючі ознаки та види журналістських творів. Друга частина була присвячена темі християнських цінностей у журналістиці.

21 жовтня гостею профі-клубу стала телевізійна журналістка Тетяна Боковня, яка розповіла про свій досвід роботи з зірками на телеканалі «1+1» у передачі «ТСН.Особливе».

30 жовтня до студентів Інституту журналістики та міжнародних відносин Київського національного університету культури та мистецтв завітав голова Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук у рамках тижня журналістики. Разом зі спікером студенти дізнавалися, як висвітлювати релігійну тематику у світських ЗМІ. Другою темою стала Інтернет-журналістика. Крім того, студентів було запрошено на Міжнародний Форум «Новомедіа».

У кінці жовтня Тетяна Пінчук, адміністратор Новомедіа, та Ольга Бідненко, головний редактор журналу мережі ФітКервс, були запрошені до Міжнародного дитячого табору «Артек» на Всеукраїнський фестиваль дитячих ЗМІ. Представниці «Новомедіа» були у складі оргкомітету. Вони допомогали редагувати блоги, обирали переможців та вручали дипломи у спецномінації «За висвітлення моральних цінностей», а також подарували відеокурси  «Створення газет і журналів від А до Я» та «Створення сайту».

ЛИСТОПАД

Міжнародний Форум «Новомедіа» та видання навчального посібника з журналістики

На початку листопада  вийшов новий навчальний посібник «Новий журналіст. Як оволодіти медіапрофесією», виданий Асоціацією «Новомедіа». Про посібник цього ж місяця був знятий відеосюжет. У посібнику – 18 важливих тем, популярний стиль викладу, мінімум теоретичної і максимум практичної інформації, заснованої на багаторічному досвіді дев’яти авторів. Серед них: Андрій Юхименко, Руслан Кухарчук, Максим Бутченко, Віталій Єрмак, Тетяна Пінчук та інші. Крім авторських розділів, книга містить ексклюзивні інтерв’ю з відомими журналістами, приклади створення новини, репортажу, сценарію, відеосюжету. Серед рецензентів Анастасія Даугулє («Інтер»), Влад Головін (Forbes), Олена Скачко («Единственная»).  

9 листопада четверта школа «Новий журналіст» випустила студентів. Всі хто склав іспити та виконав домашні завдання отримали сертифікати від Асоціації «Новомедіа».

15-17 листопада в Українському домі Києва на Міжнародному Форумі «Новомедіа» зібралися представники всіх напрямків мас-медіа. На Форумі, крім практичних сесій, майстер-класів, дискусійних панелей на актуальні для медіасфери питання та творчих конкурсів, з’явилися нові напрямки. А саме: «Ярмарок вакансій» та церемонія нагородження журналістів та редакцій ЗМІ «Novomedia Awards». В рамках Форуму були також відзначені переможці конкурсу «Обережно! Діти». Крім того, в останній день події відбулася презентація навчального посібника «Новий журналіст».

Урочиста церемонія «Novomedia Awards»  пройшла в останній день МФН. На екрані були презентовані роботи всіх лауреатів. В номінаціях «Відповідальна журналістика» та «Систематичне висвітлення вічних цінностей» були нагороджені 9 переможців, які отримали тематичні статуетки та дипломи.

ГРУДЕНЬ

Підсумковий місяць

Під час “Євромайдану” Асоціація “Новомедіа” оприлюднила заяву щодо діяльності журналістів під час акції протесту в Україні, де висловила свою позицію та запропонувала допомогу постраждалим працівникам ЗМІ.

16 грудня редактор проектів Надія Тисячна відвідала профі-клуб “Новомедіа”. Журналістка розповіла про свій духовний та професійний досвід в газеті “День” та в телевізійних проектах. Багато уваги спікер приділила “живим історіям” та інтерв’ю про Бога з відомими людьми.

23 грудня керівник клубу веб-майстрів Денис Семенюк підвів підсумки  2013 року.  Отже, тенденції дизайну сайтів минулого року – це простота, ясність, крупні шрифти та безперервна прокрутка. Все більше сайтів застосовує адаптивний дизайн та пласкі елементи інтерфейсу.

 

В 2013 році Асоціація «Новомедіа» інформаційно підтримала конкурси «Pressзвание», «Репортери надії в Україні»; проекти «На грані» та «Суперкнига», а також публікації новомедійників.

Серед інформаційних партнерів: Християнський кінофестиваль «Світло». «Новомедіа» підтримала портал Invictory у зв`язку з викраденням його домену.  В рамках співпраці Всесвітня Асоціація преси разом з «Новмедіа» оголосили конкурс «Світ віри» для молодих режисерів документального та  ігрового кіно, професійних журналістів та початківців у медіасфері.

Отже, протягом 2013 року відбулося:

7 профі-клубів

3 зустрічі клубу веб-майстрів

2 школи «Новий журналіст»

2 медіакурса для церков

1 курс для веб-майстрів

3 масштабні події: Міжнародний Форум «Новомедіа», Форум у Дніпропетровську, МедіаВікенд

3 зустрічі зі студентами в різних вишах

«Новомедіа» підтримала 4 дитячих медіазаходи

Асоціація видала навчальний посібник «Новий журналіст».

Нагадаємо, на початку кожного року Асоціація «Новомедіа» проводить спеціальну зустріч для підведення підсумків минулого року, а також  оголошує стратегію на наступний рік.

Прес-центр «Новомедіа»